Kategoriarkiv: Barn

Rocka sockorna!

rrrr

I går var det World Down Syndrome Day och dags att rocka sockarna igen, om man inte väljer att göra det varje dag förstås. Rock your socks är ett av många initiativ som jag bara älskar. Vad kan vara bättre än att symbolisera och manifestera att alla är olika? Jag tror att det är extra viktigt att poängtera i en värld där allt verkar gå från innehåll till yta, lite som att det är viktigare att ha en snygg partner än en smart partner. En obehaglig utveckling när man tänker efter och jag hoppas verkligen att den inte blir befäst utan ändras åt just det som Rock your socks vill påvisa, att alla är olika, alla behövs och alla är bra utifrån sina förutsättningar. Därmed inte sagt att man måste älska alla som vissa överpedagogiska personer gärna vill påskina. Nej, man måste verkligen inte älska alla MEN man kan vara trevlig mot alla. Och är det några som har förstått det där med att vara trevlig mot alla så är det, enligt mig, just personer med downs syndrom. Jag skulle nästan vilja säga att en person med downs syndrom utstrålar och generera kärlek i sin absolut renaste form. Därför hoppas jag också att många firade med olika sockar igår, eller hela året. Det går precis lika bra vilket som. Vill du sätta lite extra guldkant på dagen, skåla gärna med bubbelläsk i ett glas från Kosta Boda.

Ett drömyrke

Just nu så skriker arbetsmarknaden efter socionomer. Det är lite av ett drömyrke för mig. Att arbeta som socionom innebär flera olika saker. Lite som läkare, det finns hjärtspecialister, allmänläkare och de som är experter på virus. Som socionom arbetar du med att hjälpa människor som har det svårt. Det första ni tänker på är kanske flyktingkrisen eftersom det stått mycket om socionomernas roll i detta sammanhang. Det finns för tillfället så mycket lediga jobb som socionom eftersom efterfrågan är så stor. Fast det krävs ju universitetsutbildning för att få de mest eftertraktade jobben.
dddddddd
Jag vill jobba med utsatta barn. Barn som har det svårt. Jag vet att det är oerhört krävande jobb men det är ju ett jobb som gör skillnad. Det är ett jobb som betyder något. Socionomer arbetar exempelvis på skolor som kuratorer, inom kriminalvården, handläggare, familjerådgivare eller med missbrukare. Alltså det är bara några av de valmöjligheter som finns. En socionom är lite av en biståndsarbetare i Sverige :)

MOD

MOD står för Mer Organdonation. En människa kan rädda livet på åtta personer. Det är viktigt att anmäla sig till organregistret. MOD har fårr mycket uppmärksamhet i Sverige på sistone. Mycket har att göra med att prins Daniel flitigt syns och förespråkar organdonationer. Daniel har själv fått en njure efter ett medfött fel.

Runt om i världen förs kampanjer för att fler ska donera sina organ. En kampanj som jag tycker sticker ut kommer från Japan. Där donerar trasiga gosedjur kroppsdelar.
ddda
dddd

Löparen och jägaren

Organisationen ”Min stora dag” känner de allra flesta till i Sverige. De förverkligar svårt sjuka barns drömmar. I slutet av februari hade de ett event på kungliga slottet som prinsessan Madeleine hade bjudit in till slottet. Ett helt gäng med små prinsessor och prinsar kom fint klädda till. Många hade inspirerats av Anna och Elsa och alla var lika fina. En stor eloge till Madeleine som tog emot dessa barn på bästa sätt. Barnen fick fika i slottets finaste sal. Kandelabrar, fint porslin och äkta mattor. Det hade inte sparats på krutet. Madeleine själv kom uppklädd från topp till tå med tiara. Gav barnen precis den bilden av en prinsessa och slottet som de förväntar sig. Hon hade nobelklänningen på och detta är vad jag gillar mest. Hon mötte barnen med samma prakt som hon skulle gjort om det var USA:s president som var på statsbesök.
ndnnd
Många trodde att mannen med plymen på denna bild bara var för detta tillfälle men det är Silvias egen ”löpare”. Denne typ av betjänt kallas för löparen. Förr i tiden hade flera av kvinnorna i kungafamiljen en egen löpare men idag är det enbart Slivia. Han bär hennes monogram fram på hatten. Löparen har gamla anor och syftet var att göra vägen ”fri” inför kungligheterna. Han kunde springa framför vagnen exempelvis. Löparen uträttade även ärenden för sin mästarinna. Att plymen är så hög har sin historia av att drottning Desideria var så kort. För att hon skulle synas i folkvimlet så utrustades löparen med en halv meter höga strutsfjädrar i den norsk/svenska unionens färger. På så vis kunde folket alltid se vart drottningen var. Löparen är alltså drottningen egna betjänt. Detta tillfälle verkar han dock ha lånats ut. I början av detta klipp ser ni hur lätt det är att se honom.

Kungens betjänt är livjägaren, som kallas kort och gott för jägaren. Jägaren bär gröna kläder.
dddd
Detta beror på att jägarens ursprungliga syfte var att ta hand om kungens jaktutrustning. Att jaga har varit ett måste för kungligheter och livjägaren tog hand om allt från bössorna till att se till att det fanns vilt till de kungliga menyerna. Livjägaren var från början en yrkesjägare och det är därför han bär en grön livré. Så det är lätt att skilja på kungen och drottninges betjänter.
hhd
löp

Barnens år

Ett nytt år börjat snart. Vi håller tummarna för att 2016 blir barnens år. Vi får hoppas att fler länder förbjuder barnaga. Att inga unga behöver giftas bort. Att alla barn har ett tryggt hem och att de får möjlighet att gå skola. Trygga barn ger en ljusare framtid.
barns

Majblomman

nobeldde
Såg ni vilken fin dessert det var på nobelmiddagen, den var formad som en majblomma. Jättebra tänk att forma den så av konditorn. Då får gästerna något att tala om. Majblomman är till för att bekämpa barnfattigdomen. Något som ökar i Sverige för varje år. Vart tionde barn är fattigt idag. Det förekommer stora skillnader regionmässigt. Flest antal fattiga barn finns i förorterna i storstadsområdet.

Majblomman ger barn saker så att de ska kunna vara med och leka med sina vänner. Det kan handla om utrustning till fisket eller ett par fotbollsskor.

Alla barn under 18 år kan få stöd till utrustning, aktiviteter men även prylar som glasögon. Vet du någon som behöver stöd så är det till den lokala Majblommeföreningen du ska vända dig. Kanske extra viktigt nu i jultider för de fattiga barnen.

En gåva med mening!

Det finns flera sätt att stödja välgörenhet. Det går exempelvis att köpa getter, träd osv. Ett pappersbevis erhålls och detta lämnas sedan till jubilören. Fina gåvor såklart men hur roligt är det egentligen att få en bit papper?

Handen på hjärtat är det inte bättre att köpa något som gynnar både mottagaren. Som armbanden för bröstcancerföreningen. Då fås ett smycke som går att visa upp.

Ett annat alternativ är att ge bort en upplevelse. Nu är det nämligen möjligt att ge bort upplevelser från Greatdays som samarbetar med Barncanserfonden.

VAd är då Greatdays för företag? Det är ett förtag som samarbetar med flera olika företag för att kunna ge bort de ultimata gåvorna. Det är nästan lättare att skriva vad det inte går att ge bort. Greatdays har nämligen allt! Resor, kurser, vinprovningar, tillverkning, föreställningar, äventyr, motorupplevelser, hundspann, sport, golfweekends osv osv osv osv

Betydligt roligare presenter att både ge bort och att få. Samtidigt som de gör skillnad för världens barn. Även om barncancerfonden är svenskt så går ju pengar till forskning som gynnar alla världens barn.

Ett hopp för alla barn i present!
Ett hopp för alla barn i present!

Världens Barn

Det är nog ingen som har missat att jorden just nu upplever den värsta flyktingströmmen sedan andra världskriget. Det här innebär att det är tusentals barn som befinner sig på flykt. Tar vi med alla som dessutom befinner sig i olika flyktingläger så handlar det om miljontals barn. Det finns sätt att hjälpa. Ett alterantiv är att skänka pengar till världens barn. En organistaion som samarbetar med flera andra föreningar. De som drar i trådarna är radiohjälpen men samarbetspartners är exempelvis Röda korset och Rädda barnen.
1

Här kan ni läsa mer om världens barn.