Kategoriarkiv: Forskning

Skorpor mot cancer

Stora som små företag bidrar till cancerforskningen. I dag tänkte jag lyfta fram Emmas skafferi. Ett företag som tillverkar skorpor. Givetvis finns klassiska skorpor men det är sorporna med olika spännande smaksättningar som blivit oerhört populära. Ni kan spana in Emmas Skafferi på deras Facebooksida.

Nu undrar ni säkert varför jag bloggar om detta. Jo det beror på att om ni köper deras skorpor med smak av vanlij och blåbär så går nämligen en del av vinsten till forskningen om cancer.
dnjuud
Dessa skorpor heter Balla och är makalöst goda. Ät dem och njut av dem med vetskapen av att du gjort en god gärning. Inte alltid det går att säga det då man har en fikapaus.

Bevis att donationer lönar sig

Ibland är det svårt att inse hur viktigt det är med donationer till forskning. Vi vill gärna se resultat direkt. Här är ett bevis på hus fantastiskt det är att forskningen går framåt.
hejjoop

Det som är ännu mer otroligt är att de som föds med hjärtfel har större chans att leva tills de blir gamla. Hela 95% når vuxen ålder för bara femtio år sedan var den summan 60%. Detta har vi forskningen och alla som donerar pengar att tacka för. Utan forskning så skulle inte sjukvården utvecklas. Ni kan läsa mer på Hjärt och lungfonden.

Galna forskare

När vi donerar pengar till olika fonder så innebär det att pengar även går till forskingsprojekt. Forskning leder till att nya upptäckter görs och att botemedel kan tas fram. Idag bygger all forskning runt hårda regler. Tidigare så bedrevs forskning i skuggzoner och människor användes till exprimenten. Ett av de mest galna jag har hört talas om är den ryska forskare Ilya Ivanovich Ivanov. På 20-talet förskte han skapa en korsning mellan schimpaser och människor.

Anledningen vet vi inte idag men det ryktas att Stalin ville ha en armé. Detta är förmodligen bara påhitt. Klart är åtminstone att han inseminerade schimpanshonor med mänsklig sperma. Det blev ingen avkomma. Han tänkte även göra tvärt om. Inseminera kvinnor med spera från schimpanser. Som tur var fick han stopp. Där gick gränsen. Som ni förstår har forskningen kommit långt sedan detta. Etik och moral är viktiga faktorer!

ajiaaaa