Kategoriarkiv: Välgörenhet

Vi ska fira hennes frihet

Imorgon går sista flyttlasset för nyseparerade väninnan. Jag ska inte säga att det har varit en enkel resa för henne men den har ändå gått förhållandevis smidigt. Allt är uppdelat och även om hon och exet inte är bästisar så är de inte heller krigsfiender. Under långhelgen ska jag hjälpa henne att packa upp och komma i ordning i nya huset. Sedan har vi bestämt att vi ska fira allt med god mat och lite vin på lördag kväll. Jag tror att vi kommer behöva det.
– Läs om vin på Vinomondo, sa väninnan du kan vin bättre än jag. Vilket ansvar, leta upp skilsmässovin. Men det får gå det med. Vinomondo har bra recensioner som man kan få mycket bra tips ifrån. Nu ska jag återvända till att leta intressanta välgörenhetsprojekt. Känner att jag måste börja engagera mig rejält i något. Frågan är bara vad men det löser sig med tiden.

aaaa

Flyttlasset går!

Det blir en tillfällig paus i inläggen om välgörenhet. Jag kommer att ägna mig åt en annan typ av välgörenhet ett tag framöver, flyttvälgörenhet. Min väninna har separerat och har med hjälp av HusmanHagberg äntligen hittat ett perfekt litet hus. Nu återstår bara den energikrävande processen att dela upp gemensamma tillhörigheter, sortera upp de privata saker som var och en hade med sig, det ingen vill ha ska antingen iväg till loppis eller tippen… ja ni vet. Jag har lovat att hjälpa henne så mycket jag bara hinner och kan. Att ge av sin tid är något av det mest värdefulla man kan ge en annan människa, därför väljer jag att kalla det här för flyttvälgörenhet. Nu ska jag kvasta iväg till matbutiken och se om de har några banankartonger som de vill bli av med. Där har ni ett bra välgörenhetsprojekt förresten, flera butiker säljer numera banankartongerna för 5-10 kr och pengarna lägger du själv direkt i en insamlingsbössa, så du kan vara säker på att pengarna inte går till personalens fikakassa.

Rocka sockorna!

rrrr

I går var det World Down Syndrome Day och dags att rocka sockarna igen, om man inte väljer att göra det varje dag förstås. Rock your socks är ett av många initiativ som jag bara älskar. Vad kan vara bättre än att symbolisera och manifestera att alla är olika? Jag tror att det är extra viktigt att poängtera i en värld där allt verkar gå från innehåll till yta, lite som att det är viktigare att ha en snygg partner än en smart partner. En obehaglig utveckling när man tänker efter och jag hoppas verkligen att den inte blir befäst utan ändras åt just det som Rock your socks vill påvisa, att alla är olika, alla behövs och alla är bra utifrån sina förutsättningar. Därmed inte sagt att man måste älska alla som vissa överpedagogiska personer gärna vill påskina. Nej, man måste verkligen inte älska alla MEN man kan vara trevlig mot alla. Och är det några som har förstått det där med att vara trevlig mot alla så är det, enligt mig, just personer med downs syndrom. Jag skulle nästan vilja säga att en person med downs syndrom utstrålar och generera kärlek i sin absolut renaste form. Därför hoppas jag också att många firade med olika sockar igår, eller hela året. Det går precis lika bra vilket som. Vill du sätta lite extra guldkant på dagen, skåla gärna med bubbelläsk i ett glas från Kosta Boda.

Ett drömyrke

Just nu så skriker arbetsmarknaden efter socionomer. Det är lite av ett drömyrke för mig. Att arbeta som socionom innebär flera olika saker. Lite som läkare, det finns hjärtspecialister, allmänläkare och de som är experter på virus. Som socionom arbetar du med att hjälpa människor som har det svårt. Det första ni tänker på är kanske flyktingkrisen eftersom det stått mycket om socionomernas roll i detta sammanhang. Det finns för tillfället så mycket lediga jobb som socionom eftersom efterfrågan är så stor. Fast det krävs ju universitetsutbildning för att få de mest eftertraktade jobben.
dddddddd
Jag vill jobba med utsatta barn. Barn som har det svårt. Jag vet att det är oerhört krävande jobb men det är ju ett jobb som gör skillnad. Det är ett jobb som betyder något. Socionomer arbetar exempelvis på skolor som kuratorer, inom kriminalvården, handläggare, familjerådgivare eller med missbrukare. Alltså det är bara några av de valmöjligheter som finns. En socionom är lite av en biståndsarbetare i Sverige :)

Idé till inflyttningspresent

Min bästa polare har flyttat till Norrköping. Jag var med henne på den visning HusmanHagberg i Norrköping hade, och jag var med henne när flyttkartongerna packades ner och upp. Så givetvis var jag även i Norrköping då inflyttningsfesten gick av. Min vän har ett sådant fint hjärta så att jag måste dela med av detta. Hon har flyttat samman med sin sambo till en ny villa. Så det fanns gott om plats för gäster på inflyttningsfesten. De flesta tar med sig en flaska vin, en blomma eller något liknande när de blir bjuden på fest. Linnea hade skrivit ett så fint inbjudningskort där hon skrev att OM vi hade tänkt ta med en present så skulle vi inte göra det. Istället skulle vi swischa över pengar som skulle gå till stadsmissionen.
ffdd

Stadsmissionen är en organisation som ger hemlösa personer tak över huvudet över natten. De som saknar bostad kan även få sig ett gott mål mat och ta sig en dusch exempelvis. Jag tycker att detta verkligen var en fin gest på en inflyttningsfest. Att vara medveten om att inte alla är lika lyckligt lottande. För sedan är det ju även så att mycket av de presenter vi får kanske inte passar in i hemmet. Min mamma älskar aprikosa frottéhandukar. Det tror hon tydligen att alla gör för det är hennes standardpresent. Både till födelsedagar, inflyttningsfester och på bröllop. Alla i min mammas bekantskapskrets har nog ett gäng aprikosa handdukar undangömda långt inne i garderoben. Då är det ju betydligt bättre att ge en gåva som kommer till användningen.

Det är en gammal skröna att det bara är alkisar och knarkare som saknar bostad i Sverige idag. Detta beroende på våra sociala skyddsnät. Så är det inte alls även om det förr låg en viss sanning i det. Idag blir allt fler pensionärer blir hemlösa för att de helt enkelt inte har råd att bo kvar. Här kan ni stödja stadsmissionen.

Alla kan hjälpa!

Det fantastiska med välgörenhet är att alla kan göra något. Ingen förväntar sig att du ska rädda hela välden. Men även små saker är fantastiska för någon annan. Du kan exempelvis donera dina pengar när du pantat burkar eller hålla upp en dörr för någon i rullstol. Välgörenhet behöver inte enbart handla om pengar.
dddddd

Löparen och jägaren

Organisationen ”Min stora dag” känner de allra flesta till i Sverige. De förverkligar svårt sjuka barns drömmar. I slutet av februari hade de ett event på kungliga slottet som prinsessan Madeleine hade bjudit in till slottet. Ett helt gäng med små prinsessor och prinsar kom fint klädda till. Många hade inspirerats av Anna och Elsa och alla var lika fina. En stor eloge till Madeleine som tog emot dessa barn på bästa sätt. Barnen fick fika i slottets finaste sal. Kandelabrar, fint porslin och äkta mattor. Det hade inte sparats på krutet. Madeleine själv kom uppklädd från topp till tå med tiara. Gav barnen precis den bilden av en prinsessa och slottet som de förväntar sig. Hon hade nobelklänningen på och detta är vad jag gillar mest. Hon mötte barnen med samma prakt som hon skulle gjort om det var USA:s president som var på statsbesök.
ndnnd
Många trodde att mannen med plymen på denna bild bara var för detta tillfälle men det är Silvias egen ”löpare”. Denne typ av betjänt kallas för löparen. Förr i tiden hade flera av kvinnorna i kungafamiljen en egen löpare men idag är det enbart Slivia. Han bär hennes monogram fram på hatten. Löparen har gamla anor och syftet var att göra vägen ”fri” inför kungligheterna. Han kunde springa framför vagnen exempelvis. Löparen uträttade även ärenden för sin mästarinna. Att plymen är så hög har sin historia av att drottning Desideria var så kort. För att hon skulle synas i folkvimlet så utrustades löparen med en halv meter höga strutsfjädrar i den norsk/svenska unionens färger. På så vis kunde folket alltid se vart drottningen var. Löparen är alltså drottningen egna betjänt. Detta tillfälle verkar han dock ha lånats ut. I början av detta klipp ser ni hur lätt det är att se honom.

Kungens betjänt är livjägaren, som kallas kort och gott för jägaren. Jägaren bär gröna kläder.
dddd
Detta beror på att jägarens ursprungliga syfte var att ta hand om kungens jaktutrustning. Att jaga har varit ett måste för kungligheter och livjägaren tog hand om allt från bössorna till att se till att det fanns vilt till de kungliga menyerna. Livjägaren var från början en yrkesjägare och det är därför han bär en grön livré. Så det är lätt att skilja på kungen och drottninges betjänter.
hhd
löp

Sammy konstnären


Alla kan göra något för en bättre värld. Denna hund heter Sammy och målar tavlor för välgörenhet. Sammy arbetar på ett centrum med tjänster för gamla och sjuka. Hans tavlor går för mycket pengar. Det kostade ungefär 10 000 sek att köpa en tavla när de var som dyrast.

Alla idéer som bidrar till välgörenhet är bra och det är fantastiskt att även våra djur kan bidra.